FN Olomouc nabízí školení kardiopulmonální resuscitace pro laickou veřejnost

29. 5. 2023

Podle nedávného průzkumu jen 14 procent Čechů věří, že zvládne poskytnout první pomoc. O záchranu by se raději nepokoušelo 31 procent lidí, a to údajně hlavně proto, že by mohli pacientovi ublížit. A přitom včasné zahájení resuscitace může zachránit život a zamezit nevratnému poškození životně důležitých orgánů. Kde se ale základy naučit a nespoléhat se na videa na sociálních sítích? Zájemcům o kurz vedený skutečnými odborníky chce pomoci Fakultní nemocnice Olomouc. Laické veřejnosti nabízí školení kardiopulmonální resuscitace (KPR).

  • Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji proto začalo nabízet školení KPR pro laickou veřejnost.

 

„Poskytnout první pomoc je v rámci svých schopností a sil ze zákona povinen každý občan České republiky, pokud tím neohrozí svoje zdraví či život. A přestože první pomoc není pro všechny lidi a jsou jistě situace, kdy je lepší rovnou zavolat zdravotnickou záchrannou službu, základy kardiopulmonální resuscitace by měl každý znát. Nikdy nevíme, kdy se nám tyto znalosti budou hodit,“ upozorňuje vedoucí oddělení ošetřovatelství FN Olomouc Mgr. Petra Stejskalová.

Největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji proto začalo nabízet školení KPR pro laickou veřejnost, a to pro týmy 5 – 12 osob. Co se zájemci během zhruba 1,5 hodinového kurzu naučí? Například jak a kdy správně zahájit resuscitaci, jak poznat zástavu dechu, zástavu srdečního oběhu, jak přivolat první pomoc, jak spolupracovat s operátorem záchranky, co dělat do jejího příjezdu u dospělých a co u dětí nebo jak při tom všem dbát na bezpečnost sebe jako zachránce.

Nezůstane ale jen u teoretických informací. Vědomosti si účastníci ověří při praktickém nácviku. Vyzkoušejí si obnovení průchodnosti dýchacích cest, nepřímou srdeční masáž a dýchání z úst do úst u dospělých a dětí i oživování s použitím automatizovaného externího defibrilátoru (AED).

Vše vychází z aktuálních doporučení pro kardiopulmonální resuscitaci. Termíny školení pro firmy a větší skupiny mohou být středa, čtvrtek, pátek v dopoledních hodinách. Cena je 500 Kč za osobu. Pro další informace je možné psát na e-mail na daniela.chocholkova@fnol.cz.

Jednotlivci se mohou přihlásit na školení KPR v termínu 21. 7. 2023 ve 12 hodin. Cena je rovněž 500 Kč za osobu. Registrace je ZDE